Garatakas pieclapītī

Vēl tik divas nedēļas bija pagājušas kopš Rīgas folkloras kopas GRODI 30-gades svētkiem, kuros svētku liecinieki varēja ļauties Vasarassvētku rituālu vērošanai un svinēšanai, kad savos svētkos aicināja Rīgas ģimeņu folkloras studija Garataka, kas lielā mērā no Grodiem izaugusi, arī Grodu piemēra un pieredzes skolota un iedvesmota. Arī Garataka Grodus tura par saviem Skolotājiem. Un ir mazliet kā Grodu turpinājums un atkārtojums, un tai pat laikā kas pilnīgi jauns, svaigs un pilnestīgs. Grodos ir triju ģimeņu dalībnieki, Garatakā darbojas deviņas ģimenes un viņi visi kopā ir teju trejdeviņi.

Un tad nu jaukas svētdienas jaukā, vasarīgā pēcpusdienā kādā īpaši ekselentā Rīgas vietā, K.K.fon Stricka villā,  Garataka svinēja savu pirmo pieclapīti, piecu gadu dzimšanas dienu. Kopā ar labiem draugiem, domubiedriem un citiem mīļiem cilvēkiem. Vispirms viņi paši izstāstīja savu īso un dziesmoto, piecu gadu bagāto, pieredzētā, piedzīvotā un iemācītā stāstu. Kopas vadītāja Asnate Rancāne, kā daudzviet sacīts un pašai nomanīts, ir maiga, bet stingra un prasīga skolotāja, daudziem maziem un lieliem garatakiešiem atvērusi brīnumaino folkloras un Tradīcijas pasauli, kurā pati piedzimusi un uzaugusi. Un tikpat daudziem Asnate ļāvusi atklāt pašiem sevi - pašu dziedāšanas un muzicēšanas vēlmes un talantus. Līdz ar piecu gadu dzimšanas dienas svinēšanu Garataka arī atvēra savu pirmo tradicionālās mūzikas dziesmu albumu ar zīmīgu nosaukumu LAUKĀ, Latvijas Radio studijā ierakstītu - ar dažāda rakstura tradicionālām dziesmām un deju melodijām no daudziem Latvijas novadiem bagātu: no Rucavas līdz Šķilbēniem, no Baltinavas līdz Talsiem un Alsungai. Interesenti to var iegādāt pie Garatakas pašas, sazinoties viņu facebook profilā - GARATAKA

Savukārt koncerta viesu daļu likumsakarīgi atklāja GRODI - ar Jāņu noskaņas modinošo un ievirmojošo Latgales puses līgotni Juoņa dīna svāta dīna. Sveicienu vārdos izskanēja prieks, lepnums, gandarījums par Garatakas piecu gadu laikā sasniegto. Un tad jau koncertu un sveikšanu turpināja Oskars Patjanko, kas tāpat kā Grodu Andris Kapusts aizvietojis Asnati vadot kopu viņas prombūtnes brīžos, un jo īpaši spodrinājis kopas puišu ermoņikas spēles prasmes. Gandrīz par garatakieti  jau kļuvušais angļu mūziķis Tobiass Ilingvorts (Tobias Illingworth) kā īstens bards izdziedāja dažādas dzīves epizodes. Lietuviešu dažādžanru mākslinieks Žilvinas Danīs (Žilvinas Danys) rādīja nelielu fragmentu no ar Garataku kopīgā projektā tapušās filmas par rudzu pļaujas rekonstrukciju, kas tika īstenota 2013.gada vasarā.

Arī ar nākamajiem viesiem, Katlakalna Rāmupi, Garataku saista sadarbība vairāku gadskārtu svētku un gada iezīmdienu atjaunināšanā - te varam minēt kopīgi iesvinētus Vasarassvētkus, Rudenājus, Andrejus, Mārtiņus. Noslēdzošie sveicēji bija atceļojuši no tālās pierobežas, skaistās un darbīgās Upītes, no Upītes - Namaterialuos kulturas montojuma centrs UPĪTE ar savaldzinošajām Ziemeļlatgales melodijām, skanīgo meiteņu košajām balsīm un ar aizrautīgajiem dančiem piedevām. Arī Upītē pati Garataka pavadījusi vairākas vasaras kopīgās Vasaras skolās un nometnēs gan apgūstot vietējo dziesmu krājumu, gan darinot mūzikas instrumentus.

Svētku svinēšana turpinājās ar gardu mielastu, saviesīgām sarunām, dančiem un dziedāšanu. Svētki jo jaukāki varēja notikt pateicoties Garatakas draugiem un atbalstītājiem - Rīgas domes IKS pārvaldes Kultūras nodaļai, Kultūras un tautas mākslas centram Ritums, kā arī Alus darbnīca Labietis un dzirkstošajām bērzu sulām no Libertu ģimenes.

Rāmupe Garatakas dzimšanas dienā, albums - skatāms šeit

Komentāri