sestdiena, 2016. gada 13. februāris

Sveču dienas svinības Katlakalnā


2016.gada 14.februārī plkst. 14.00 Katlakalna Tautas namā Sveču dienas svinības. Klausīsimies folkloras un tradīciju pētnieces un praktiķes Aīdas Rancānes stāstījumu par Sveču dienas nozīmību. Tīsim un darināsim sveces, dziedāsim, dejosim, iesim rotaļās. Klāsim mielasta galdu. Par mājīgumu gādās folkloras kopa RĀMUPE, Ķekavas kapela KLABATAS un Katlakalna Tautas nama ļaudis.

Sveču dienas svinības Katlakalnā būs pirmais pasākums Latviskās dzīvesziņas ciklā "Vakarēšana kaimiņos". Cikla mēŗķis četras reizes 2016.gadā ciemoties četrās dažādās Latvijas kultūrvēsturisko novadu vietās. Ikreizi kāds no četriem ir uzņēmējs. Katlakalnam ir tas gods tikšanos ciklu iesākt.


Sveču diena, Ziemas Māra ir vieni no sieviešu svētkiem. Tā ir daudzināta kā Pērkona sievas diena. Ne velti Latgales novados to daudzviet sauc par Gromņicu. Bet mūsu brāļu tauta lietuvieši to arī svin kā vienu no Pērkona dienām. Sveču dienā lej sveces, daudzina sauli, dejo un priecājas. Galdā liek īpašo Sveču dienas putru, kurai jābūt tik stingrai, lai svece tajā stāvētu stāvus. Dzer alu vai sarkanvīnu. Ēd sarkanās ogas, lai būtu veselas un skaistas, sārtiem vaigiem visu gadu. Sveču diena ir arī viena no tradicionālajām zīlēšanas, nākotnes paredzēšanas un laikapstākļu pareģošanas dienām.

Sveču dienas svinēšana Katlakalnā jau ir kļuvusi par ikgadēju jauku norisi. Tautas nama ļaudis, folkloras kopas RĀMUPE dalīnieki un draugi šais svētkos sanāksuši arī iepriekšējos gados - šaurākā vai kuplākā pulkā. Esam šo nozīmīgo dienu gadskārtu ritā iezīmījuši atbilstoši dažādiem laikiem un kalendāriem - gan Gregora kalendāram, ko mūsdienu cilvēks pazīst vislabāk, jo ikdienā to lietojam, gan pēc Mēness kalendāra. Bet Mēness bez Saules jau nespīdētu. Atbilstoši Saules un Mēness kalendāram Svecaini svin Ziemas mēneša trešās savaites piektvakarā. Šogad tas ir 2.februāra vakars. Taču, lai tradīciju pamazām mācītos un izinātu, kas šai tikšanās reizē ir mūsu mērķis, varam arī mazliet novirzīties no īstā datuma. Tad nu šogad sanāks, ka svinēsim pāris nedēļas vēlāk.

Aicinām pievienoties svinētāju pulkam visus, kurus saista latviskās tradīcijas!

Līdzi ņemsim kādu tradicionālu, vēlams, pašgatavotu, kārumu kopīgajam mielasta galdam, nelielu līdzdalības maksu par materiāliem, ja vēlēsieties paši izdarināt savu sveci.

Projektu īsteno: Biedrība Partnerība Daugavkrasts, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ķekavas novada dome un Ķekavas pagasta Kultūras centrs.

Nav komentāru:

Jaunumi

Jaunākās ziņas par Rāmupes gaitām turpmāk tiek publicētas https://www.facebook.com/raamupe/