Atsvinēta Sveču diena

Visu gadu naudu krāju,
Sveču dienu gaidīdam';
Nu atnāca Sveču diena,
Nu naudiņa jātērē.

Svētdiena. 14.februāris. Katlakalna Tautas namā sapulcējušies domubiedri - folkloras kopas RĀMUPE, Ķekavas kapelas KLABATAS, Iecavas Sieviešu kluba LIEPAS un Džūkstes kopienas ļaudis. Sveču dienu svētīt un izzināt, kas tajā darāms un kas tieši otrādi - nedarāms.

Lai arī pēc Saules-Mēness kalendāra 14.februāris šogad bija jau Pelnu diena, tomēr tā kā daudz laika tika veltīts tik nepieciešamajai tradīcijas izzināšanai, tad jau mazas novirzes laikā ir pieļaujamas. RĀMUPE Svecaini lielākos vai mazākos pulciņos svin jau kopš pašiem savas darbības sākumiem, - pieredze mums šai ziņā ir, un allaž ir jauki svinēt svētkus kopā, pieaicinot draugus. Bijām jo iepriecināti sastapt viesu pulkā arī mazsalaciešus un tuvīno Baložu ļaudis.

Omulīgā pēcpusdiena svētkiem sapostajā Katlakalna Tautas nama zālē tad nu arī iesākās ar RĀMUPES dziedātu, Meteņu laiku daudzināmo dziesmu un turpinājās ar Katlakalna Tautas nama vadītājas Aijas Vitmanes, kopas RĀMUPE vadītāja Andra Kapusta uzrunām. Ar jauko un bagātinošo, zināšanu pūru piepildošo folkloras un tradīciju pētnieces un praktiķes Aīdas Rancānes stāstījumu par Svecaines (Ziemas Māras, dēvētas arī par Pērkona sievas un/vai Vēju dienu) svinēšanas ieražām un paradumiem. Par ticējumiem, laika vērojumiem un vasaras un ražas pareģojumiem, kas Sveču dienas sakarā īpaši bagātīgi aprakstīti. Un arī par aizliegumiem, - ko neēst un nedarīt Sveču dienā. Jāpiebilst, ka tieši aizliegumi dažādās svinamās un Iezīmdienās ir īpaši svarīgi un vērā ņemami. A.Rancāne deva arī nozīmīgas norādes uz saistošām līdzībām, kas šos svētkus svinot, sastopami citviet, pārsvarā slāvu un ķeltu tautās.

Sveču dienu svinot jālīksmo - tas ir galvenais priekšnoteikums un diezgan pašsaprotams, jo līksms cilvēks ir vesels, laimīgs un auglīgs - viņam padodas gan pienīgas gotiņas, gan pinkainas aitiņas, gan miežu, rudzu un linu lauki, gan labas bišu saimes pat tad, ja visādi apstākļi tam it kā traucē notikt - brangi svinēti svētki allaž ļauj nelabvēlīgus apstākļus pavērst vēlamākā virzienā.

Šai reizē notika arī līksmi danči, kurus sirsnīgi izspēlēja Ruta un Valdis Meijeri. Ierādīt deju soļus zinājās, gan pati spēlmaņu Ruta, gan arī tālie Mazsalacas viesi - Freinbergu-Grašu Ieva un viņas deju mākslā zinošie bērni. Mājinieki un ciemiņi dziedāja, darināja sveces, baudīja Sveču dienas putru un gardo vīnu, un citus pašu līdzi nestos kārumus.

Pasākumu organizēja: Ķekavas biedrība DAUGAVKRASTS sadarbībā ar Katlakalna Tautas namu, atbalsta VKKF. Tas bija pirmais pasākums ciklā "Vakarēšana kaimiņos".

Fotogalerija ŠEIT (aut. Velga Kūkuma)

Komentāri