Gražina Kadžīte - II Lielās Stāstu nakts Katlakalnā viešņa

Arī Otrajai Lielajai Stāstu naktij būs savi starptautiski akcenti. Un tas izpaudīsie ne tikai tā, ka, līdzīgi kā pagājšgad, skanēs stāsti no un par citām zemēm, bet arī būs klāt paši ārzemju stāstnieki. Un viena no viņiem. ir lietuviešu stāstniece Gražina Kadžīte (Gražina Kadžytė, Vilnius, Lietuva).

Folkloras pētniece un stāstniece, Lietuviešu Literatūras un Folkloras institūta jaunākā zinātniskā līdzstrādniece; Lietuvas Nacionālajā radio strādā par etnoloģi un pārraižu vadītāju. Stāstīšanas tradīciju mantojusi no savas mātes, vēlāk par to interesējusies novadpētniecības ekspedīcijās dažādos Lietuvas novados. 

2002.–2003.g. kā zinātniskā konsultante un arī kā stāstniece iesaistījusies pasakām veltītā Francijas-Lietuvas skolnieku apmaiņas projektā, kurā piedalījās Sidabravas (LT) un Grenobles (FR) bērni. 2002.–2009.g. ziemas vakaros vadīja pasākumus „Pasakas pie ugunskura“ Skolotāju nama pagalmā Viļņā. Šāds pasākuma modelis epatīkās arī citiem un tas izplatījās arī citās Lietuvas pilsētās. Kopš 2001.g. G.Kadžīte vada Lietuvas Nacionālā radio etnokultūras viktorīnu, kur izmantto dažādus pasaku noteikšanas, atpazīšanas un stāstīšanas modeļus. Vairākus gadus Gražina bija projekta „Lietuvas bērni sacer pasakas“ iniciatore (laikā no 2007. – 2015.gadam izdotas 8 pasaku grāmatas. Vairākkārt ciemojusies Latvijā: 2008. un 2012.gadā piedalījusies tradicionālajā Kurzemes stāstnieku festivālā „Ziv' zup'“ Kuldīgā, Starptautiskajā festivālā BALTICA-2012, kā arī Zemgales stāstnieku festivālā Pilsrundālē 2016.gada septembrī. Savukārt 2012.gadā viesojusies Spānijā, Guadalajaros  „Stāstų maratonā“. 2014.g. organizēja un vadīja Lietuvas Dziesmu svētku (Lietuvos Dainų šventės) Folkloras dienas stāstniecības norises. Gražina Kadžīte ir visu Lietuvā notikušo Starptautisko Folkloras festivālu BALTICA dalībniece.


Komentāri