Kādus stāstniekus mēs sagaidām Stāstu naktī vēl?

Jau sestdienas vakarā pat II LIELĀ STĀSTU NAKTS ies gaisā. Stštnieki būs sabraukuši no visām pusēm. Par dažiem te mazliet pastāstīšu.

Viena no tālākām viešņām, stāstniece no Latgales, preiliete Vilhelmīne Jakimova kopš 2007.gada augusta strādā par Bērnu literatūras nodaļas vadītāju Preiļu Galvenajā bibliotēkā, un tieši viņas vadībā Bērnu literatūras nodaļu izveidota kā bērnu un jauniešu izglītības, informācijas un saskarsmes centrs. Bērnu literatūras nodaļa ik gadu iesaistījās vairākos lasīšanas veicināšanas projektos. Bibliotēkā darbojas Bērnu žūrijas eksperti, jaunie autori, teātra grupa "Kājām gaisām!".



Un arī stāstniecība ir vien no jomām, kas Vilhelmīnei tuva un mīla. Tieši viņa bij tā, kas uzņēmās un sadarbībā ar saviem kolēģiem un domubiedriem pagājušajā vasarā īstenoja nopietnu projektu – 1.Latgales stāstnieku festivālu Preiļos ar bagātīgu un daudzveidīgu programmu, kurā gan katrs atbraukušais stāstnieks, gan klausītājs jutās labi.

Uz Katlakalnu Vilhelmīne būs atvedusi kādus jaukus un dziļi sirsnīgus latgaliešu vietu stāstus.

Mūsu japanologs un Katlakalna folkloras kopas draugs Uģis Nastevičs, protams stāstīs japāņu stāstus, teikas, pasakas... kas to zin, ko vēl.

Pāri upei mītošā dolessalēniete Anita Krūmiņa-Štikāne dalīsies gan vietu stāstos no dzimtās Rugāju puses, gan no tagadējās dzīvesvietas Doles salā. Salinieki, kā zināms, ir īpaši ļaudis ar īpašāku dzīves un pasaules redzējumu. No Anitas dzirdēsim arī dažu labu domu graudu par to, kā tad ir – būt saliniekam.

Stāstnieuku stāstnieks Guntis Pakalns būs visur – gan pie dažādžanru stāstu stāstīsanas, gan pie Nakts stāstu kūrēšanas, gan arīdzan līdzēs kādu anekdošu vai citādu stāstu sacīkšu un stāstu spēlu novadīt.

Esam saņēmuši priecīgu ziņu, ka mūs arī šogad apciemos vēl viena diža stāstniece, kuldīdzniece Liesma Lagzdiņa. Liesma ir īstena kā viņa pati saka kuorzemniec' ar bagātīgu sava novada un savas dzīves piedzīvoto stāstu pūru. Bet viņa zin arī daudzus citur noklausītus stāstus un arī pa kādam stāstam bērniem izstāstīs.

Ceram uz stāstīšanu izaicināt arī mūsu pašu novadnieci, baložnieci. Annu Lemešovsku, jo Baložos ir jau ne viens vien stāstu pasākums noticis – kā nekā Baložu bibliotēka ir arī UNESCO Stāstu bibliotēku tīkla dalībniece. Turklāt, kā esam pārliecinājušies, Anna labi zin arī dažlabu latgalisku stāstu.

Muzikantu lomās iejutīsies un ne tikai iejutīsies, bet danču laikā īsteni dančus spēlēs un ierādīs vietējās, Katlakalna bērnu un ģimeņu kopas vadītāja Laura Arāja un dalībnieces ķekavniece Dzintra Ločmele un plakanciemiete Līga Tīsiņa.

Protams, ka šādos notikumos vienmēr gadās pa kādam negaidīti gaidītam viesim vai labvēlīgam pārsteigumam. Arī šī reize diez vai būs izņēmums. 

Mēs ticam, ka mūsu Stāstu nakts mākslinieces, katlakalnietes Sintijas Strodes uzbūvētajā Stāstu nakts pilī katrs atnākušais varēs ieraudzīt un sastapt, un ļauties visiem stāstiem un stāstniekiem, arī tiem, kurus es te vēl nemaz neesmu piesaukusi.

Otrās Lielās Stāstu nakts projekta vadītāja ir Aija Vitmane (Katlakalna Tautas nama vadītāja) un tā notiek ar VKKF atbalstu.

Saistītie raksti -

Komentāri